.IJmuiden moet je zien

Proef Noordzeevis uit IJmuiden

IJmuiden ademt vis. De kustplaats in de monding van het Noordzeekanaal heeft een eigen visafslag, een grote vissersvloot en tientallen bedrijven die tot ver over de landsgrenzen in vis handelen. Dat moet je zien! Bezoek de haven, bekijk de schepen en eet een visje in een van de vele restaurants en viswinkels.

Foto's via: Stichting Citymarketing Velsen

IJmuiden heeft vier havens: de Vissershaven met een visafslag, de Haringhaven, de IJmondhaven en de jachthaven Seaport Marina IJmuiden. Het is naar overslag gemeten een van de grootste zeehavens van Nederland. Alleen de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn groter. IJmuiden is tevens de grootste vissershaven van Nederland. Vanuit de vissershaven van IJmuiden vaart ook een veerboot van en naar Newcastle. Altijd al een keer de vissershaven met visafslag van dichterbij willen bekijken? Stap dan op de MS Koningin Emma van de IJmuidense Rondvaart Maatschappij. Dit kan twee keer per dag. Maar je kunt natuurlijk ook doen wat IJmuidenaren het liefste doen: lopend of op de fiets ‘kantje pikken’. Dan zie je goed wat IJmuiden zo rauw en tegelijkertijd zo mooi maakt.

Noordzeevis uit IJmuiden

Vooral in deze tijd is het belangrijk om gezond te eten. En laat vis nou toevallig heel erg gezond zijn. In IJmuiden hebben we het voordeel dat er vis in overvloed is. De Noordzee is namelijk een van de schoonste zeeën ter wereld. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme variëteit aan vis en schaal- en schelpdieren. Zo leven in de Noordzee wel 220 vissoorten. Veel mensen kennen natuurlijk een schol, tong en kabeljauw. Maar heb je ook wel eens gehoord van een steenbolk, poon of geep? In het kookboek van Noordzeevis uit IJmuiden vind je tal van verhalen en recepten. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekwinkels in de gemeente Velsen.

Televisieuitzending Moet je zien!

Op de dag van de aankomst van de nieuwe haring, donderdag 11 juni 2020, zendt RTV Seaport een speciaal programma uit over Noordzeevis uit IJmuiden. In de 20 minuten durende uitzending nemen citymarketeer Friso Huizinga, viskenner Nico Waasdorp en directeur Zeehaven IJmuiden Peter van de Meerakker je mee in de wereld van verse vis. Wat maakt IJmuiden en haar vis uniek? Waarom is Noordzeevis zo’n gewild product? En hoe gaat het economisch met de Hollandse Visveiling IJmuiden? De uitzending is op donderdag 11 juni 2020 om 17.00 uur te zien en wordt in de week erna meerdere malen herhaald.

Kaatje Kabeljauw

Sinds april heeft Velsen er een nieuwe bewoner bij! Het is een blauw-oranje vis met een grote ketting met parels om haar nek: Kaatje Kabeljauw of Katie Cot in het Engels. Als nieuwe bewoner wil Kaatje Kabeljauw graag de gemeente Velsen beter leren kennen. Heb jij tips over leuke uitjes en activiteiten in de gemeente Velsen. Dit kan je doorgeven via info@ijmuiden.nl. En wil je weten welke activiteiten Kaatje allemaal bezoekt in Velsen zodat je zelf misschien ook wel geïnspireerd raakt? Volg dan nu haar Instagram account (@Kaatje_Kabeljauw).

Moet je zien

#Moetjezien is de zomercampagne van Citymarketing Velsen. Met deze campagne krijgen bezoekers en bewoners van juni tot en met oktober de veelzijdigheid van IJmuiden en de gemeente Velsen te zien. Denk aan cultuur, natuur, maar ook het strand, duinen, haven, vis en de vele recreatiemogelijkheden. De maand juni staat volledig in het teken van Noordzeevis uit IJmuiden.

https://www.ijmuiden.nl/

Over Noordzeevis uit IJmuiden

De Stichting Noordzeevis uit IJmuiden heeft als missie om Noordzeevis uit IJmuiden geliefd te maken in de gehele keten; van visser tot consument.

Daartoe werkt zij samen met haar ambassadeurs in een community aan de bekendheid van Noordzeevis uit IJmuiden bij horecagelegenheden, visdetaillisten, visrestaurants, groothandels en consumenten. Het doel is om steeds meer mensen te laten genieten van die heerlijke Noordzeevis uit IJmuiden en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten. Het beleid van de Stichting Noordzeevis IJmuiden wordt door het bestuur uitgezet. Ambassadeurs van de Stichting spelen hierin een belangrijke adviserende rol. Zie ook www.noordzeevisuit-ijmuiden.nl.