Investeren in ontwikkeling met de Rabo Innovatielening

Report-App helpt werkgevers en werknemers met grenzen bepalen en bewaken

Karin Bosman ontwikkelde de Report App. Een digitaal platform dat werknemers op inspirerende en motiverende wijze laat nadenken over het (eigen) gedrag op de werkvloer, en hen helpt om te gaan met lastige situaties. De combinatie van informatie en reflectie creëert wederzijds respect en begrip, en minimaliseert daarmee grensoverschrijdend gedrag. Tegelijkertijd helpt het werknemers om weerbaar te reageren indien ze ongewenst gedrag ervaren.

Karin Bosman

Kosten door psychosociale arbeidsbelasting

In Nederland hebben circa 1,7 miljoen werknemers te maken met psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Van die 1,7 miljoen betreft het in 1,2 miljoen gevallen van grensoverschrijdend gedrag. Maar liefst 62 % van de werk gerelateerde verzuimkosten wordt veroorzaakt door PSA. Jaarlijks kost dat werkgevers ruim drie miljard euro. De werkelijke kosten liggen zelfs nog hoger.

De oorsprong

De Report App is voor werkgevers een manier om werknemers te attenderen op manieren om een dreigend PSA te voorkomen. Karin Bosman staat aan de basis van het idee van de Report App. Ze wilde een digitaal platform ontwikkelen nadat ze in 2015 zelf was geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag. Ze besloot arbeidsrecht te studeren om zich in de materie te verdiepen, volgde een training, gaf lezingen in de Verenigde Staten, Canada, het Caraïbisch gebied en Pakistan en verzorgde workshops. Daarmee verdiende ze het geld dat nodig was om de Report-App te ontwikkelen en deponeren.

'Medewerkers zijn soms bang dat wanneer ze naar informatie zoeken via de server van de onderneming dat ze dan worden getraceerd. Daar is bij ons geen sprake van.'

Behoefte

Want daar was duidelijk behoefte aan signaleerde ze. “Op websites van bedrijven stond wel informatie over PSA, maar het was allemaal zo statisch, zo analytisch. Je ziet wel namen en telefoonnummers van vertrouwenspersonen, maar dat is het. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag is dat zo intiem, dat je dat niet zomaar met een wildvreemde deelt.”

Informatie

De Report App biedt informatie over agressie, discriminatie, pesten, seksuele intimidatie, werkstress en levensloopstress. Bovendien word je als gebruiker beveiligd en anoniem gekoppeld aan een vertrouwenspersoon via een uniek wachtwoord en pincode. Karin Bosman: “Medewerkers zijn soms bang dat wanneer ze naar informatie zoeken via de server van de onderneming dat ze dan worden getraceerd. Daar is bij ons geen sprake van.

Rabo Innovatielening

Voor starters die mikken op innovatie en ontwikkeling

Rabobank denkt graag mee over de financiering van innovaties. Ben je bezig met ontwikkelingen die bijdragen aan digitalisering of verduurzaming van de maatschappij? Of is jouw onderneming gericht op ontwikkelingen op het gebied van vitaliteit? Wellicht is de Rabo Innovatielening interessant voor jou. Meer informatie vind je op www.rabobank.nl/innovatielening

Het unieke van onze app is bovendien dat we medewerkers en vertrouwenspersonen hebben betrokken bij de werkwijze en content. Iets gaat niet goed en ik heb hulp en advies nodig. Hoe pak ik dat aan? De Report App is gebouwd vanuit de medewerker, de sporter en de student. Van onderop dus.”

Financiering

Een App ontwikkelen is één, hem aan de man brengen is twee. Daar is marketingbudget voor nodig. Karin Bosman zocht contact met Programma Investering gereed Innovatief MKB (PIM), een initiatief van de provincie Noord-Holland. PIM ondersteunt innovatief en duurzaam MKB bij het verkrijgen van de juiste financiering.

Karin: “De adviseurs van PIM attendeerden ons over de mogelijkheden van funding. De Rabobank verstrekte ons vervolgens een Innovatielening, waardoor het mogelijk werd bedrijven actief te benaderen en medewerkers in te huren om dat te doen. Dat hielp ons enorm.”

Programma Investeringsgereed Innovatief MKB Noord-Holland (PIM)

PIM is een initiatief van de Provincie Noord-Holland. Het ondernemersprogramma ondersteunt innovatief en duurzaam MKB bij het verkrijgen van de juiste financiering. Ook koppelt PIM onder nemers aan een netwerk, dat bestaat uit financiers, andere bedrijven en potentiële klanten. Rabobank is partner van PIM. Het aanbod van PIM vind je op www.pimnh.nl

Dit artikel verscheen eerder op Goede Zaken in IJmuider Courant en Haarlems Dagblad: www.goedezaken.nu. Tekst: Jaap Bonkenburg Foto: Karin Bosman

image