Ondernemersnieuws

Lokale energieleverancier WeSpark betreedt zakelijke markt Zaanstreek

WeSpark Zaanstreek (voorheen Zaanse Groene), een nieuwe lokale energieleverancier voor en door Zaankanters start deze week met een soft launch op de Zaanse zakelijke markt. De samenwerking met Zaanse bedrijven is voor WeSpark een eerste stap in het versnellen van de transitie naar een duurzame Zaanstreek op het gebied van energie. Daarom investeert WeSpark de winst die het maakt weer in duurzame Zaanse projecten. Later dit jaar volgt de grote uitrol richting consumenten. Vanaf dan kunnen ook inwoners van de Zaanstreek lokale Zaanse energie afnemen en verkopen.

Tijdens het CO2 Café op maandag 6 mei werd WeSpark voor het eerst gepresenteerd aan Zaanse ondernemers door Sanna Munnikendam, wethouder duurzaamheid.

Met WeSpark Zaanstreek worden inwoners en bedrijven uit de Zaanstreek in staat gesteld energie af te nemen en te verkopen zonder tussenkomst van een grote energiereus. Elke nieuwe klant krijgt zeggenschap over de investeringen van WeSpark in duurzame Zaanse projecten.


WeSpark is een initiatief van de gemeente Zaanstad en wordt gesteund door de Rabobank. Kwartiermaker van de nieuwe Zaanse energieleverancier is Jaap Dooves. “We hebben hier lang naar toe gewerkt. Het doel van WeSpark is om lokale energievoorzieningen in de Zaanstreek op te starten en verder uit te breiden om in de toekomst volledig zelfvoorzienend te worden. Bedrijven gaan daar een belangrijke rol bij spelen”, legt Dooves uit, die binnenkort het stokje overdraagt aan een nieuwe directeur.


Grote rol voor Zaanse bedrijven

Om Zaanse energie te kunnen afnemen moeten er ook toeleveranciers van Zaanse energie komen. Hier ziet Dooves ook een grote rol weggelegd voor de Zaanse bedrijven: “Veel zakelijke panden hebben grote daken die kunnen worden voorzien van zonnepanelen. Hoe meer bedrijven in de Zaanstreek zich nu al bij ons aansluiten, hoe meer eigen stroom wij kunnen gaan leveren op het moment dat ook de consumentencampagne gaat lopen.”


Zaanse consument

De grote aftrap voor consumenten laat dus nog even op zich wachten. “Eerst zetten we met de Zaanse bedrijven een stabiel platform neer waarbij we hen de volledige aandacht kunnen geven en de juiste support kunnen bieden die zij verdienen. De kennis en ervaring die we hiermee opdoen nemen we uiteraard mee als we straks gaan leveren aan de Zaanse consument,” vertelt Dooves. Naar verwachting kunnen in augustus de eerste consumenten zich bij WeSpark aansluiten.