‘Mensen, wat hakt dit erin’

Zaans bedrijfsleven hard geraakt door de coronacrisis

Wethouder Economische Zaken Hans Krieger: ‘Ik bewonder de inventiviteit van de Zaankanters. Ondernemers vinden, ondanks de beperkingen, nieuwe manieren om hun producten of diensten aan de man te brengen. Denk aan de restaurants met afhaalmenu’s. Door de steunmaatregelen komt een groot deel van de getroffen ondernemers de eerste drie maanden wel door. Maar op de lange termijn zullen velen het niet vol kunnen houden. En dat zal een enorme impact hebben op de stad.’

Krieger spreekt veel Zaanse ondernemers en heeft een goed beeld van de impact van de crisis. ‘Mensen wat hakt dit erin! De economie kwam in één klap tot stilstand. Dat trekt een zware wissel op ondernemers. Denk aan de horeca, het toerisme, de cultuursector, de detailhandel (non food), vervoer en opslag. Deze crisis is gestart in het voorjaar, dat is nu net de periode waarin veel van deze sectoren normaal gesproken de meeste omzet draait.’

Horeca is een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen

Het aantal faillissementen valt nu nog mee. Dat komt mede door de steunmaatregelen vanuit de overheid. Kriger verwacht dat tegen de zomer veel bedrijven in de problemen komen. Samen met burgemeester Jan Hamming had hij onlangs een gesprek met een vertegenwoordiging van Zaanse horeca-ondernemers. ‘Restaurants kunnen nog uitwijken naar afhaalmaaltijden. De kroeg op de hoek kan dat niet terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. We hebben huiswerk meegekregen om de Zaanse horeca te ondersteunen. Denk aan kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en meer ruimte om een terras op te zetten (in verband met de 1,5 meter samenleving). Het college is nu aan het onderzoeken wat mogelijk is. De horeca is een belangrijk onderdeel van onze gemeenschap. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, het houdt de buurt levendig en daarnaast zorgt het voor werkgelegenheid. Er is ons veel aan gelegen om dit te behouden.’

Voedingsindustrie draait op volle toeren

Krieger benadrukt dat er ook sectoren zijn die nu juist érg goed draaien. ‘De Zaanse foodindustrie doet het erg goed in zijn algemeenheid. Dit zijn veelal bedrijven die niet zo conjunctuurgevoelig zijn, waardoor zij zorgen voor stabiele werkgelegenheid in onze regio. Met onder andere Ahold gaat het prima en bezorgservices groeien uit hun jasje.’

Wethouder Hans Krieger van Economische zaken (foto: Bart Homburg)

Crisis biedt ook kansen

Er zit veel kracht in de Zaanse samenleving vindt de wethouder. ‘Elke crisis biedt ook kansen. De samenleving zal er anders uit komen te zien en dat biedt weer innovatiemogelijkheden. Op een gegeven moment zal de economie weer op volle toeren kunnen draaien. Het is noodzakelijk voor de politiek en de Zaanse gemeenschap om nu alvast na te denken over wat voor soort samenleving je wilt zijn na de crisis.’

Op het moment dat de interviews werden afgenomen, waren de nieuwe coronamaatregelen van 6 mei nog niet bekend.

Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075 5