Ondernemen
is topsport

Net als een topsporter wilt u succesvol zijn in uw vakgebied, u gaat voor een goed resultaat. Onderweg naar dit resultaat komt u enkele hordes tegen. Hordes zoals wet- en regelgeving, belastingen, administratieve en juridische kwesties. Om deze hordes makkelijker te kunnen nemen heeft u een vakkundige coach nodig, een coach die u begeleidt van start tot uw persoonlijke finish.

VANDERLAANGROEP

VANDERLAANGROEP biedt een totaaloplossing voor ondernemers. Wij kunnen u helpen op gebied van accountancy, belastingen, personeel en salaris, bedrijfswaarderingen.

Auto van zakelijk naar privé of van privé naar zakelijk?

Door: A.E.P. (Annette) Dijkstra AA FFP Accountant | Teamleider

Het antwoord op deze vraag hangt af van wat voor ondernemer u bent. Voor de ondernemer in de inkomstenbelasting is het antwoord namelijk anders dan voor de ondernemer in de vennootschapsbelasting (BV).

Zakelijk of privé

Als u als ib ondernemer een auto aanschaft, maakt u op dat moment de keuze of deze zakelijk of privé is. Indien u kiest voor zakelijk moet u bijtelling toepassen tenzij u aan kunt tonen dat u minder dan 500 privé kilometer heeft gereden. Alle kosten zijn aftrekbaar. Als u de auto privé aanschaft dan kunt u de zakelijke kilometers tegen 19 cent per kilometer aftrekken van uw ondernemingswinst.

Niet zomaar weer wijzigen

U kunt deze keuze later niet zomaar weer wijzigen. Er moet sprake zijn van een bijzondere omstandigheid zoals een ingrijpende wijziging van het gebruik van de auto om uw keuze te mogen wijzigen en dit moet u ook kunnen aantonen. Op het moment dat u weer een andere auto aanschaft kunt u natuurlijk wel opnieuw kiezen.

Maar als u ondernemer bent in uw BV is het anders. Of u schaft de auto privé aan of uw BV schaft de auto aan. Omdat u en uw BV twee verschillende personen zijn (natuurlijk persoon/rechtspersoon) kunt u de auto wel van de BV kopen of aan de BV verkopen. Het kan interessant zijn om de (nieuwe) auto eerst op de BV aan te schaffen. Als de marktwaarde flink gedaald is, verkoopt u de auto aan uzelf in privé. Het grootste deel van de kosten heeft u dan van de winst afgetrokken. Vervolgens declareert u 19 cent per zakelijke kilometer onbelast bij uw BV. Als u een hogere kilometervergoeding wil declareren, omdat bijvoorbeeld de werkelijke kosten per kilometer hoger zijn dan 19 cent, kunt u het meerdere wellicht uit de vrije ruimte in de werkkostenregeling vergoeden. Mocht de vrije ruimte al gevuld zijn, dan betaalt u 80% eindheffing over het bedrag waarmee de vrije ruimte is overschreden. Deze eindheffing is wel weer aftrekbaar van de winst.

Voor advies bij uw keuze om uw auto zakelijk of privé te rijden kunt u contact opnemen met één van onze coaches.

De coaches

M.J.A. (Marco)
Van der Laan
AA RB RV

Accountant, Belastingadviseur, Register Valuator, Vennoot

Lees meer

Marco
Vet
AA RB

Accountant,
Belastingadviseur,
Vennoot
Lees meer

A.E.P. (Annette)
Dijkstra
AA FFP

Accountant, Teamleider
Lees meer

M.N.M. (Marcel)
van Langen
AA RB

Accountant, Belastingadviseur

Lees meer

P.C.J. (Patrick)
Mul
RA

Accountant, Vestigingsleider
Lees meer

V. (Vincent)
Rozemeijer
AA

Accountant, Teamleider

Lees meer

M.P. (Michael)
de Rijk
AA

Accountant
Lees meer

H.G.J.
(Erik)
Jansen

Kantoorleider

Lees meer

M. (Marcel)
Ambagtsheer
RB

Belastingadviseur

Lees meer

M.
Martin
Polder

Relatiebeheerder

Lees meer

S. (Sonja)
De Jong
MB RB

Belastingadviseur
Lees meer

S.P.F. (Siem)
Kuypers
RPP

Beloningsadviseur

Lees meer

M. (Marjolijn) Veldstra- Hoogland RPP

Beloningsadviseur
Lees meer

M. (Miranda) Beentjes

Senior salarisadministrateur

Lees meer

vanderlaangroep.nl