Kinderen op bezoek bij typische Zaanse bedrijven

Ruim 85 kinderen namen donderdag 27 juni een kijkje in een typisch Zaans bedrijf en ontmoetten daar ook de directeur! De basisschoolleerlingen mochten eerst de handen uit de mouwen steken en daarna de baas ondervragen. Onder andere Verkade, Zuiver, Laco, Zaan Advocaten, Just Horeca en Germieco deden mee, net als voormalig wethouder Gerard Ram.

JINC is een landelijke non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren. Dat is hard nodig. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


De vestiging JINC Zaanstad bestaat deze maand een jaar. In die periode zijn er ruim 830 leerlingen op Bliksemstage geweest, waardoor ze beter weten welke beroepen er zijn én welke opleiding hierbij hoort. Zo’n 65 Zaanse bedrijven stelden hun deuren open voor de jongeren. De bedrijfsbezoeken van donderdag 27 juni waren extra speciaal omdat de directeuren van de bedrijven een prominente rol in het programma hadden.

Liesbeth Boot, vestigingsmanager van JINC Zaanstad, blikt heel tevreden terug. 'Het afgelopen jaar hebben we keihard gewerkt om de jongeren een betere kans te geven op de arbeidsmarkt.

Belangrijk in een tijd dat de kansenongelijkheid in Nederland groter wordt. Het is mooi om te zien dat de Zaanse bedrijven de noodzaak inzien en hun deuren openstellen. Om dit geslaagde schooljaar af te sluiten met deze speciale Zaanse dag, was geweldig!'.

Groep van 8 toppers van basisschool de Tamarinde op bezoek bij Just Horeca en VHC Jongens

Chris van Alphen van Just Horeca vertelt: 'We hadden een enorm leuke groep van 8 toppers op bezoek van basisschool de Tamarinde waar ik zelf ook ooit op gezeten heb. Het bezoek begon met een uitleg over hoe Just Horeca en VHC Jongens zijn ontstaan. Dus eenvoudig gezegd: hoe verdienen wij onze centjes, Just Horeca met het 'uitzenden' van koks, en VHC Jongens als horecagroothandel.

De kinderen zijn zich door het bezoek bewust geworden van wat er allemaal moet gebeuren voordat je je heerlijke gerecht in een restaurant op je bord krijgt.

'Daarna hebben we de groep meegenomen door de groothandel, dit vonden ze erg indrukwekkend! Ik kreeg van iedereen wel een vraag of we een product hadden wat in hun opkwam; 'Hebben jullie ook Fernandez? Hebben jullie ook Dr. Pepper? Verkopen jullie ook snoep? In de groothandel is ons streven om alles te hebben en als we het toch niet hebben zorgen we ervoor dat we het krijgen voor onze relaties!'

Na het bezoek aan de groothandel vervolgde de groep zich naar onze opleidingskeuken in het Experience Center van VHC Jongens BV.

Nu mochten de handen uit de mouwen worden gestoken, zodat ze zelf gingen ervaren wat het werk in de keuken inhoudt! De kinderen mochten zelf bedenken welke broodjes ze wilden maken, wat een lekkere smaakcombinatie was. Vervolgens werden alle ingrediënten door ze gesneden en hebben ze de broodjes zelf belegd: het resultaat zag er heerlijk uit.

Een leuke conversatie

Chef-kok Maarten: ‘Ik zie het al, jij kan zo chef-kok worden!’

De dames onderling: ‘En wil jij later chef-kok worden?’ Het antwoord met trotse blik: ‘Ja, nu wel!’

Deze stage was onder de deskundige begeleiding van Maarten Hogeveen (mede-oprichter Just Horeca)

In het nieuwe schooljaar gaan er circa 1.300 Zaanse leerlingen op bezoek bij bedrijven om te zien wat voor beroepen er allemaal zijn. Mocht je het leuk vinden om ook je deuren van je bedrijf open te stellen, neem dan contact op met Liesbeth Boot van JINC op 06 398 460 00.

Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075 5