Ondernemen
is topsport

Net als een topsporter wilt u succesvol zijn in uw vakgebied, u gaat voor een goed resultaat. Onderweg naar dit resultaat komt u enkele hordes tegen. Hordes zoals wet- en regelgeving, belastingen, administratieve en juridische kwesties. Om deze hordes makkelijker te kunnen nemen heeft u een vakkundige coach nodig, een coach die u begeleidt van start tot uw persoonlijke finish.

VANDERLAANGROEP

VANDERLAANGROEP biedt een totaaloplossing voor ondernemers. Wij kunnen u helpen op gebied van accountancy, belastingen, personeel en salaris, bedrijfswaarderingen.

De nieuwe kleine ondernemersregeling

Door: A.E.P. (Annette) Dijkstra AA FFP Accountant | Teamleider

Huidige regeling

De huidige kleine ondernemersregeling geldt voor natuurlijke personen. Als de btw-afdracht in een jaar minder dan €1.883 bedraagt, krijgt u een korting en betaalt u minder. Als de btw-afdracht €1.345 of minder is, hoeft u helemaal geen btw te betalen. Als u jaarlijks geen btw hoeft te betalen omdat de afdracht €1.345 of minder is, dan kunt u ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. U hoeft dan geen aangifte meer te doen en u mag geen btw meer op uw facturen vermelden.

Nieuwe regeling

De nieuwe regeling geldt ook voor rechtspersonen, zoals BV’s, stichtingen en verenigingen. Er wordt echter niet meer gekeken naar de btw afdracht, maar naar de omzet. Als deze niet hoger is dan €20.000 mag de onderneming deelnemen aan de nieuwe regeling. Hierdoor is het niet automatisch zo dat ondernemers die nu korting krijgen in aanmerking komen voor de nieuwe regeling.

Hoe werkt de nieuwe regeling?

Ondernemers die deelnemen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling doen geen aangifte omzetbelasting meer en mogen geen btw meer vermelden op de facturen. De btw op inkoopfacturen is niet meer aftrekbaar.

Aandachtspunten

  • Als u zich aanmeldt voor de nieuwe kleine ondernemersregeling, dan doet u in ieder geval voor drie jaar mee. Bent u van plan om te investeren in de komende drie jaar waardoor u een btw teruggave verwacht, dan kunt u beter niet meedoen.


  • Als uw omzet tijdens de deelnameperiode boven de €20.000 uitkomt, wordt u weer aangifteplichtig. U moet zich afmelden, weer btw op uw facturen vermelden en aangifte doen.


  • Als u vrijgestelde en belaste omzet heeft, geldt de omzetgrens van €20.000 in de meeste gevallen alleen voor de belaste omzet, de vrijgestelde omzet wordt niet meegeteld. Er zijn echter uitzonderingen. Laat u zich goed informeren of u onder één van deze uitzonderingen valt.


  • Mocht uw omzet op dit moment net onder de €20.000 zijn en u besluit deel te nemen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling, denk dan goed na over uw tarieven in 2020. Als u besluit om dezelfde bedragen te blijven factureren, maar het bedrag dat u tot nu toe als btw in rekening bracht als omzet in rekening te brengen dan loopt u het risico dat uw omzet in 2020 hoger wordt dan €20.000.
  • Als u in de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in roerende of onroerende zaken waarvoor een herzieningstermijn geldt en u gaat deelnemen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling dan zult u eerder afgetrokken btw terug moeten betalen. Let goed op of deelname aan de regeling opweegt tegen de terugbetaling van btw.


  • Indien u al ontheffing van administratieve verplichtingen had, dan wordt u automatisch geregistreerd als deelnemer van de nieuwe kleine ondernemersregeling.

Aanmelding

Aanmelding voor de nieuwe kleine ondernemersregeling moet plaatsvinden voor 20 november aanstaande. U neemt dan deel vanaf 1 januari 2020. Later aanmelden kan ook, maar dan neemt u deel vanaf 1 april 2020.

Wilt u hulp bij het bepalen of de nieuwe kleine ondernemersregeling gunstig voor u is, of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met één van onze coaches.

De coaches

M.J.A. (Marco)
Van der Laan
AA RB RV

Accountant, Belastingadviseur, Register Valuator, Vennoot

Lees meer

Marco
Vet
AA RB

Accountant,
Belastingadviseur,
Vennoot
Lees meer

A.E.P. (Annette)
Dijkstra
AA FFP

Accountant, Teamleider
Lees meer

M.N.M. (Marcel)
van Langen
AA RB

Accountant, Belastingadviseur

Lees meer

P.C.J. (Patrick)
Mul
RA

Accountant, Vestigingsleider
Lees meer

V. (Vincent)
Rozemeijer
AA

Accountant, Teamleider

Lees meer

M.P. (Michael)
de Rijk
AA

Accountant
Lees meer

H.G.J.
(Erik)
Jansen

Kantoorleider

Lees meer

M. (Marcel)
Ambagtsheer
RB

Belastingadviseur

Lees meer

M.
Martin
Polder

Relatiebeheerder

Lees meer

S. (Sonja)
De Jong
MB RB

Belastingadviseur
Lees meer

S.P.F. (Siem)
Kuypers
RPP

Beloningsadviseur

Lees meer

M. (Marjolijn) Veldstra- Hoogland RPP

Beloningsadviseur
Lees meer

M. (Miranda) Beentjes

Senior salarisadministrateur

Lees meer

vanderlaangroep.nl