De Week van de Zaanse Ondernemer

Gemeente Zaanstad is trots op de vele mooie bedrijven die de stad rijk is. Daarom organiseerde de gemeente dit jaar in aanloop naar de jaarlijkse Zaanse Ondernemersdag opnieuw de Week van de Zaanse Ondernemer. Een week waarin burgemeester en wethouders een bezoek brachten aan Zaanse ondernemers. Volgens hen een inspiratie voor andere ondernemers. Het college koos dit jaar voor de thema’s startups, innovatie, duurzaamheid, inclusiviteit en vrouwelijk ondernemerschap. Benieuwd naar de volledige interviews? Kijk dan op ondernemen.zaanstad.nl en lees verder.

Thema Starters

Maarten Alleman is ondernemer in de digitale economie én coacht startups. Wethouder Gerard Slegers zocht hem op bij Rockstart Amsterdam. Alleman: “Een accelerator als Rockstart is voor jonge ondernemers belangrijk om te kunnen starten. Een paar keer per week wordt een activiteit georganiseerd. Ze ontmoeten elkaar, ze leren van elkaar en bouwen aan hun netwerk.” Volgens Alleman kan dit in Zaanstad ook. De gemeente moet daarbij vooral de randvoorwaarden scheppen waardoor dit soort bedrijfjes bij elkaar gaat zitten. “Help bij het vinden van een aansprekende locatie vlakbij een station bijvoorbeeld. En zorg dat de faciliteiten er omheen kloppen”.

Thema Innovatie

Burgemeester Jan Hamming ging op bezoek bij Coronam, een innovatief en state-of-the-art Zaans metaalbedrijf. In de hal staat een enorme volautomatische en zeer nauwkeurige freesmachine, die maar liefst 240 verschillende gereedschappen heeft. ‘Deze machines kunnen ruw materiaal aan meerdere kanten tegelijk bewerken’, vertelt directeur Marc Kroon. ‘Zo maken we van moeilijk bewerkbare staalsoorten heel nauwkeurig nieuwe onderdelen.’ De onderdelen worden geleverd aan de olie-, gas- en entertainmentindustrie. Zo zitten er onderdelen van Coronam in een attractie in Disneyland. En in de grootste telescoop ter wereld, die op een hoog bergplateau in Chili komt te staan. Kroon is vooral trots op zijn geavanceerde robot: ‘Omdat hij verplaatsbaar is, kan hij meerdere machines bedienen en zware materialen tillen. Met dit type robot zijn de we de eerste in Europa!’

Thema Vrouwelijk ondernemerschap

De zussen Anouschka en Natascha Hendriks ontdekten dat de productie van kleding vaak een negatief effect heeft op het milieu én regelmatig onder slechte omstandigheden plaatsvindt. Met hun duurzame badmodelijn 'JUNGL' bieden zij een alternatief. Wethouder Rita Noordzij liet zich door de jonge onderneemsters informeren. ‘De stof voor de bikini’s en badpakken is gemaakt van gerecyclede visnetten’, vertelt Natascha. ‘Bijna de helft van de plastic soep in de zee bestaat uit visnetten die vissers achterlaten’. Anouschka:’ Veel dieren raken verstrikt in de netten. Daarom heeft ieder artikel de naam van een bedreigd zeedier, zoals het ‘Walvishaai’ badpak. Onze producten worden gemaakt in een fabriek met goede werkomstandigheden en een eerlijk loon’.

Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075 5