COLUMN

Wat werk brengt is onbetaalbaar

Natuurlijk is het zo dat we werken voor ons geld. Iedereen moet aan zijn (maandelijkse) financiële verplichtingen voldoen. En met het consumentengedrag dat we met elkaar hebben laten ontstaan is dat een behoorlijke kostenpost geworden: de hypotheek, de private lease-auto, de lidmaatschappen van de sportclubs, de kosten van de kinderen, de horecabehoefte… Dus, per definitie willen we allemaal zo veel als mogelijk geld verdienen.

In de jacht naar nog meer geld (bonussen, een hoger salaris, meer winst als ondernemer) vergeten we dat ‘het werken’ veel meer brengt dan een inkomen. Daar staan we niet bij stil. Totdat we plotseling niet meer kunnen werken. Zoals tijdens een gedwongen stop door ontslag of ziekte. Maar waarom wachten op dat moment? In deze tijd van yoga en zelfreflectie is goed om ons te realiseren wat werk voor ons betekent.


Blijft het vaag? Hierbij enige antwoorden. Werk geeft je structuur in je leven. Je hebt een doel, een reden om ’s-ochtends zo vroeg op te staan. Je hebt een ritme. Ook krijg je, of je wilt of niet, door werk een andere (of extra) sociale omgeving. Je hebt collega’s. Dat kan soms zo goed aanvoelen, dat je je er thuis voelt. En in sommige gevallen wordt je gevoel gepromoveerd tot verliefdheid. Als ervaringsdeskundige kan ik aangeven dat werk je een liefdesrelatie kan opleveren.


Tevens kom je door je werk ook in situaties terecht waarin je anders niet terecht in zou zijn gekomen. Je leert nieuwe mensen kennen en je komt letterlijk in een andere omgeving. Ook word je door werk in staat gesteld om te leren. Dat kunnen specifieke opleidingen zijn maar ook het opdoen van nieuwe ervaringen. En wat te denken van status. Ook al zeggen we dat we niet statusgevoelig zijn, maar wat kunnen we trots zijn op de nieuwe e-bike of nieuwe elektrische lease-auto.


Is dan alles zo positief? Uiteraard niet. Werk kan ook negatieve gevolgen hebben. Wat te denken van de collega’s waar je echt geen klik mee hebt. Of nog erger… Maar wat te denken van druk op je gezinsleven, omdat je moet kiezen tussen werk of privé: “Papa komt niet naar je eindmusical lieverd, want papa moet plotseling werken” of “Mama komt even iets later, want mama moet even nog iets voor werk afmaken”. Als dit te vaak gebeurt ben je straks in de herinnering van je kind de vader of moeder die werk altijd belangrijker vond… En geen van je collega’s die je harde werken achteraf zo positief zal bijblijven. Maak zelf je afweging in deze.


Kortom, werk brengt je veel. Have fun!

Olof Frankfort

Frankfort HRM