
TIPS & ADVIES
Waardebepaling in roerige tijden: bestendige cashflows als kompas
Wanneer een ondernemer overweegt zijn onderneming te verkopen, staat één vraag steevast centraal: wat is mijn onderneming waard? De waardebepaling vormt dan ook een onmisbaar onderdeel van ieder verkooptraject. Niet alleen om richting te geven aan de prijsonderhandelingen, maar vooral ook om inzicht te krijgen in wat de onderneming drijft – en wat haar toekomstbestendig maakt.
In een economie waar onzekerheden zich opstapelen, kijken verkopers met een scherp oog naar de robuustheid van hun onderneming. Hoeveel veerkracht zit er in het verdienmodel? Hoeveel ‘vet op de botten’ is er om tegenvallers op te vangen? Tegelijkertijd zitten kopers niet stil. Zij willen zeker weten dat geprognosticeerde resultaten haalbaar zijn – en blijven – en toetsen deze zorgvuldig.
Een veelgemaakte denkfout is om de waarde van een onderneming te baseren op historische winstcijfers. Waarde ontstaat niet in het verleden, maar in de toekomst. Denk aan de coronacrisis, die in één klap de winstgevendheid van hele sectoren onderuit haalde. Daarom draait waarderen niet om boekhoudkundige winst, maar om toekomstige vrije geldstromen. Wat komt er aan cash binnen – en wat stroomt er weer uit? Tegelijkertijd spelen er grote thema’s op macro economisch gebied, verduurzaming en arbeidsmarktkrapte, waardoor de toekomst zich lastiger lijkt te voorspellen. Het is dan ook zaak om verschillende scenario’s vanuit verschillende perspectief inzichtelijk te maken.
De discounted cashflow-methode (DCF) brengt dat feilloos in kaart. Hierbij worden toekomstige vrije geldstromen, gebaseerd op strategie, marktpositie en value drivers, contant gemaakt tegen een rendementseis die past bij het risicoprofiel van de onderneming. Zo ontstaat een waardering die is gebaseerd op economische realiteit – niet op het verleden, maar op het potentieel.
En dat potentieel zit vaak verstopt op voor ondernemers onverwachte plekken. Neem het werkkapitaal: een gebied waar veel ondernemers kansen laten liggen. Voorraad en debiteuren lijken op papier waardevol, maar houden in werkelijkheid kostbare liquiditeit vast. Alleen wanneer je erin slaagt de omloopsnelheid te verhogen, komt er écht cash vrij en wordt het rendement op het geïnvesteerd vermogen groter. Hiermee wordt waarde gecreëerd.
Sterke waardecreatie begint dus niet alleen bij het vergroten van marktaandeel of het implementeren van nieuwe technologie, maar juist ook bij het optimaliseren van interne processen. Ondernemingen die hun cashflow strak managen, wendbaar zijn en snel schakelen in veranderende marktomstandigheden, maken aantoonbaar meer indruk op potentiële kopers.
Daarmee is het waarderen van een onderneming geen rekensom, maar een verhaal. Een verhaal over toekomst, cashflows, veerkracht en visie. En als dat verhaal klopt – dan volgen potentiële kopers en de deal vanzelf.

André Scheirlinck
Register Valuator, Sophista fusies & overnames
Sophista fusies & overnames
Arcadialaan 32 CD
1813 KN Alkmaar
072 540 80 10
info@sophista.nl
www.sophista.nl