
TIPS & ADVIES
Erfbelasting, regel het goed en betaal niet meer dan nodig
Als fiscaal partners van elkaar erven geldt in de erfbelasting een vrijstelling van €804.698 in 2025, partners die niet kwalificeren als fiscaal partner maar wel van elkaar erven, hebben een vrijstelling van €2.690. Het is dus van belang om te weten wanneer er sprake is van fiscaal partnerschap en wanneer iemand erfgenaam is.
Gehuwden of partners met geregistreerd partnerschap zijn altijd fiscaal partner, ook als partners gescheiden leven. Deze partners zijn ook elkaars erfgenaam tenzij dat uitgesloten is in het testament.
Voor samenwonenden ligt het net iets anders. Voor overlijden moeten partners 6 maanden voldaan hebben aan de volgende voorwaarden:
- Er moet een notarieel samenlevingscontract zijn met wederzijdse zorgverplichting;
- Beide partners zijn meerderjarig;
- Beide partners staan ingeschreven op hetzelfde adres;
- Partners zijn geen bloedverwanten in de rechte lijn zoals moeder en dochter of opa en kleinzoon;
- Er is geen andere persoon al fiscaal partner voor de erfbelasting.
Mocht u aan alle bovenstaande voorwaarden voldoen, behalve de voorwaarde van het samenlevingscontract? Dan bent u toch elkaars fiscaal partner als u beiden minimaal 5 jaar op hetzelfde adres bent ingeschreven.
Als de samenwoning onvrijwillig eindigt door bijvoorbeeld opname in een verpleeghuis dan blijft u wel fiscaal partners voor de erfbelasting.
Dat er sprake is van fiscaal partnerschap voor samenwonenden betekent niet automatisch dat partners ook elkaars erfgenaam zijn. Vaak is in het samenlevingscontract geregeld dat belangrijke zaken als de woning bij overlijden aan de andere partner toekomt, maar zaken die niet in het samenlevingscontract zijn genoemd vererven niet naar de partner. Het is daarom belangrijk om een testament op te laten stellen als het de bedoeling is dat de partner meer erft dan is vastgelegd in het samenlevingscontract.
Ook in het geval van gehuwden is het verstandig om een testament op te laten stellen. In een testament kunnen bepalingen opgenomen worden die wettelijk niet zijn geregeld. Denk aan voogdij voor minderjarige kinderen of een keuze in de verdeling van de nalatenschap tussen ouders en kinderen, zodat de te betalen erfbelasting afgestemd kan worden op de financiële positie van de erven.
Bij veranderingen in uw persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld het krijgen van kinderen, echtscheiding, een nieuwe partner of het starten als ondernemer is het verstandig om nog eens te kijken of uw testament nog aansluit bij de huidige situatie. Bij echtscheiding is de ex-partner nog steeds erfgenaam tijdens de scheiding. Als u dat niet wilt, is het verstandig direct uw testament te wijzigen en uw ex-partner uit te sluiten als erfgenaam.
Door op tijd uw testament op te stellen of te wijzigen, voorkomt u ongewenste situaties na uw overlijden. Vraagt u zich af of u alles wel goed hebt geregeld? Neem contact op met één van onze coaches.

Annette Dijkstra AA CFP
Accountant | Teamleider
Assendelft
Oranjeboomkade 1 | Postbus 1, 1566 ZG
075 687 49 59
Noord-Scharwoude
Kokkel 20, 1723 ZH
0226 31 33 76
noord-scharwoude@vanderlaangroep.nl
Purmerend
Wormerplein 111 | Postbus 11, 1440 AA
0299 42 14 02