Problematiek verschilt per sector en ondernemingsvorm

Er is duidelijk verschil tussen zzp’ers en mkb-ondernemers, van de zzp’ers kan een kwart niet rondkomen, in het mkb is dat ruim één op de zeven. De problematiek is het grootst in de sectoren Detailhandel (twee op de vijf ondernemers), ICT en Media (één op de drie) en Cultuur, Sport en Recreatie (ook één op de drie). Daarna volgen de sectoren Persoonlijke Dienstverlening, Logistiek en Horeca, hier gaat het telkens om ruim een kwart.


Voorkomen van geldzorgen

Uit eerder onderzoek door KVK blijkt dat veel ondernemers geen berekening maken hoe ze het voor hen benodigde inkomen kunnen halen uit hun onderneming. Dit terwijl voor ruim vier op de vijf ondernemers de nettowinst uit onderneming belangrijk is om rond te komen. Minder dan een derde van alle ondernemers maakt voordat ze starten met hun bedrijf een berekening. Nog eens ruim één op de tien doet dit in het eerste jaar, en één op de zes alsnog na dat eerste jaar. Ruim een derde tenslotte heeft geen plannen voor een berekening.


Tips

In het KVK-onderzoek geven gevorderde ondernemers tips voor beginnende collega’s: “Maak een gedetailleerd en realistisch ondernemingsplan en neem alle kosten daarin mee, verdedig dit aan buitenstaanders”, “Berekeningen altijd doen voor je begint, met hulp van betrouwbare adviseurs”, “begin klein met zo weinig mogelijk personeel”. Hou de kosten laag, bouw een financiële buffer op en: “Get help!!”


Ook leggen deze ondernemers nadruk op passie en doorzettingsvermogen: “Ga vol voor je ideeën en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen!”


Op een rijtje

Gé Sletterink, adviseur Financiering & Geldzaken bij KVK: “Niet kunnen rondkomen van je onderneming is niet altijd direct een probleem. Maar als je voor jouw levensonderhoud afhankelijk bent van je netto winst, kan het dat wel snel worden. Wij adviseren ondernemers om van tevoren goed alles op een rijtje te zetten. Een plan maken is een goed advies. Maar dan: doe er wat mee! Leg het plan niet in een la maar houd het bij de hand. Vergelijk je plan regelmatig met wat je realiseert. Je kunt dan op tijd bijsturen.”


De tips van ondernemers aan hun collega’s zijn goud waard, die geven ze niet voor niks, zegt Sletterink. “En KVK heeft natuurlijk ook top adviseurs in huis die ondernemers op weg kunnen helpen. Op onze site hebben we een duidelijke rekentool om een goed uurtarief te bepalen. En we hebben het zogenoemde ‘KVK Geldboek’, daarin vinden ondernemers info over geldzaken, financiering, administratie en belasting. Dat helpt om grip krijgen op financiën. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen en vooral, onnodige teleurstellingen!”