NIEUWS
GBC Zaanstad en Werkom zetten zich in voor een duurzame verpakkingsindustrie
Onlangs heeft ondernemersnetwerk Green Business Club Zaanstad de interactieve bijeenkomst ‘Circulair en Duurzaam Verpakken’ georganiseerd bij werkontwikkelbedrijf Werkom in Purmerend. Toonaangevende bedrijven en experts uit de verpakkingsindustrie zoals Now New Next, Hordijk Verpakkingen, Bereid met Zorg, Circulair Plastics, Product for Product, De Graaf en GP Groot hebben tijdens de bijeenkomst verschillende inzichten, ervaringen en uitdagingen met elkaar gedeeld.
“Hoe versnellen we samen de omslag naar circulair en duurzaam verpakken in de regio?” Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst. Verpakkingen zijn verantwoordelijk voor 5,5% van de wereldwijde broeikasgasemissies in de voedselketen, wat het belang onderstreept van duurzamer en efficiënter verpakken om de klimaatimpact te beperken. Momenteel wordt in Nederland slechts 20% van de verpakkingen daadwerkelijk gerecycled.
Volgens Fons Groenen, directeur van Hordijk Verpakkingen, is de grens van materiaalreductie in verpakkingen inmiddels bereikt. De grootste kansen liggen nu in het overstappen naar beter recyclebare (monolayer) verpakkingen en het verbeteren van recyclingprocessen “Er zou meer financiële prikkeling moeten komen, bijvoorbeeld via korting op verpakkingsbelasting voor het gebruik van hergebruikt materiaal. Veel bedrijven maken prijs gedreven keuzes, dus belonen loont,” aldus Groenen.
Ariane van Mancius, eigenaar van Now New Next, helpt andere bedrijven goede duurzame keuzes te maken in verpakkingen. “Waar bedrijven zich voorheen graag profileerden als koplopers in duurzaam verpakken, zie ik het sentiment verschuiven. De opkomst van strengere wet- en regelgeving heeft een verlammend effect, en de toenemende kosten zorgen ervoor dat duurzaamheidsdoelen worden afgezwakt of uitgesteld. “Belangrijk is het denken in kansen,” aldus Van Mancius. Tijdens haar presentatie liet zij diverse innovatieve voorbeelden zien, waaronder een fles gemaakt van harde zeep met vloeibare zeep aan de binnenkant.

Met jaarlijks ruim 400 uitplaatsingen en een breed scala aan verpakkingsdiensten levert Werkom een belangrijke bijdrage aan een inclusieve economie in de regio. Bas van Drooge, directeur van Werkom: "Ik verwacht dat we de komende jaren steeds meer circulaire projecten mogen verwelkomen," aldus Van Drooge. Waar de focus de afgelopen jaren vooral lag op inclusiviteit, ziet hij nu een groeiende beweging waarbij sociaal werk en duurzaamheid steeds vaker hand in hand gaan. 2 van 2
De bijeenkomst maakte één ding glashelder: de ambitie en innovaties zijn aanwezig, maar om écht door te pakken naar een circulaire verpakkingsketen zijn samenwerking, heldere regelgeving en bewustwording onmisbaar. Bedrijven die op zoek zijn naar concrete handvatten kunnen zich aanmelden voor het Zero-Waste-programma van de Green Business Club.
Aanmelden Zero-Waste-programma