COLUMN

Wat voor maatschappelijke bijdrage lever jij in 2024?

Een nieuw jaar, een frisse start. Weet jij als ondernemer al welke maatschappelijke bijdrage je gaat leveren? Door landelijke en internationale richtlijnen en standaarden kun je daar als ondernemer eigenlijk niet meer omheen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt in de EU zelfs een wettelijke vereiste. Doe je in 2024 mee aan onderstaande projecten van de Zaanse Uitdaging?

Jaarlijks realiseren we allerlei losse matches tussen maatschappelijke hulpvragen en bedrijfsaanbod én organiseren we grote projecten. Dat zijn de Beursvloer, Hart- & Zieldagen, De Laatste Pluk en Project XL.

Beursvloer: 11 april
Anderhalf uur lang matches maken tussen maatschappelijke hulpvragen en bedrijfsaanbod. Dat resulteert jaarlijks in tientallen matches, met een flinke gekapitaliseerde waarde. Eerder vond de Beursvloer in het najaar plaats, maar het voorjaar is een nog betere periode. De maatschappelijke organisaties hebben hun jaarlijkse doelen en projecten dan helder voor ogen. En het bedrijfsleven heeft in het verse jaar nog weinig maatschappelijke hulpvragen ontvangen. Een ideale situatie!

Maatschappelijk betrokken personeelsdagen
Ook dit jaar organiseren we weer grootschalige Hart- & Zieldagen met medewerkers van gemeente Zaanstad en woningcorporatie Parteon. Voor beide organisaties is deze maatschappelijk betrokken personeelsdag één van de hoogtepunten van het jaar. Het werkt onderling enorm verbindend! Alle medewerkers starten gezamenlijk en waaieren dan uit over tientallen projecten in de Zaanstreek. Na afloop praten we borrelend gezellig na. Een hele dag of een dagdeel? Alles is mogelijk!

Appels plukken voor de voedselbank
Ook dit jaar gaan wij met (bedrijfs)vrijwilligers weer appels plukken voor Voedselbanken. Dat doen we in Noord-Holland eind september, begin oktober als onderdeel van landelijk project De Laatste Pluk. Vorig jaar leverden wij als Zaanse Uitdaging ruim 20.000 kg op een landelijk totaal van 150.000 kg.

Project XL: voor smalle beurzen
Vanaf medio juni gaan we ook structureel aan de slag om problemen op te lossen van mensen in kwetsbare financiële posities. Dat doen we samen met bedrijfsleven en met organisaties die deze doelgroep goed kennen.

De kans is groot dat onze wegen dit jaar kruisen. Doe mee, dan maken we de Zaanse samenleving sterker!

Bas Husslage
manager Zaanse Uitdaging
www.zaanseuitdaging.nl