TIPS & ADVIES

Wetenswaardigheden voor 2024

In 2024 hebben we weer te maken met diverse wijzigingen in de belastingwetgeving. Hiervan bespreken wij er enkele waar de meeste ondernemers mee te maken hebben.

Gebruikelijk loon

Voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) en meewerkende partners geldt de gebruikelijk loonregeling. Zij worden geacht een loon te krijgen dat gebruikelijk is voor de uit te voeren werkzaamheden en de duur van de arbeid. Het gebruikelijk loon moet minimaal het hoogste bedrag zijn van de volgende bedragen:

  • Het loon dat de dga of de meewerkende partner kan verdienen in de meest vergelijkende dienstbetrekking;
  • Het loon dat de meestverdienende werknemer bij de vennootschap of verbonden vennootschap krijgt;
  • Met een minimum van €56.000 in 2024 (€51.000 in 2023)

Het minimum gebruikelijk loon is dus verhoogd van €51.000 in 2023 naar €56.000 in 2024. Controleer dus goed hoe hoog uw gebruikelijk loon moet zijn in 2024.


Tip: er zijn uitzonderingen!

  • Kunt u aannemelijk maken dat het loon voor de meest vergelijkbare werkzaamheden waarbij geen sprake is van een aanmerkelijk belang (een belang van minimaal 5% in een vennootschap) lager is? Dan kan het loon lager vastgesteld worden. Het is altijd verstandig om dit af te stemmen met de inspecteur.
  • Kunt u aantonen dat uw gebruikelijk loon €5.000 of minder is, dan hoeft u geen loon uit te betalen. U hoeft dan ook geen fictief loon aan te geven. Betaalt u wel €5.000 of minder uit, dan geeft u het uitbetaalde bedrag wel aan. De grens van €5.000 geldt voor alle vennootschappen waar u en aanmerkelijk belang in hebt bij elkaar en niet per onderneming.
  • Voor werkzaamheden voor start ups golden soepelere regels tot en met 2022. Deze versoepeling mag drie jaar toegepast worden. Degene die in 2022 voor het eerst deze versoepeling heeft toegepast mag dit voor het laatst in 2024 doen. Zo mocht men uitgaan van het wettelijk minimumloon als gebruikelijk loon of zelfs het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking als dit lager is dan het wettelijk minimumloon. Dit moest u wel aannemelijk maken.

Werkkostenregeling

In 2023 gold een verhoogde vrije ruimte, namelijk 3% over de eerste €400.000 van de loonsom en 1,18% over het meerdere. Per 1 januari 2024 is het percentage over de eerste €400.000 van de loonsom verlaagd naar 1,92%. Het percentage van 1,18% over het meerdere verandert niet.

U kunt de vrije ruimte gebruiken om iets extra’s voor uw medewerkers te doen. Denk aan een verjaardagscadeautje, een kerstpakket of een personeelsfeest. De vrije ruimte mag niet benut worden voor de ondernemer in de inkomstenbelasting (eenmanszaak, vof) zelf. De dga kan wel weer gebruik maken van de vrije ruimte. Indien er sprake is van een belang van minimaal 95% van de holding in de werkmaatschappij(en) mag de concernregeling toegepast worden. De loonsommen van alle vennootschappen binnen het concern mogen opgeteld worden en de vrije ruimte die daar uit volgt, mag voor alle medewerkers binnen het concern benut worden.


Tip: controleer welke posten zijn aangewezen in de vrije ruimte. Bereken hoeveel uitgaven u in de vrije ruimte verwacht voor 2024, zodat u vooraf de aangewezen posten kunt wijzigen als u een overschrijding van de vrije verwacht en geen belasting wil betalen. Nadat u de eerste uitgave heeft gedaan van een aangewezen post, kunt u dit namelijk niet meer wijzigen.


Reiskostenvergoedingen

In 2024 bedraagt de vrijgesteld kilometervergoeding voor zakelijke reizen €0,23 per kilometer. Dit geldt voor alle zakelijke reizen inclusief woon-werkverkeer en dit geldt voor alle vormen van vervoer, dus ook voor zakelijke kilometers afgelegd per fiets of brommer.

De vergoeding voor abonnementen in openbaar vervoer is verruimd. Ov-abonnementen mogen belastingvrij vergoed worden zolang het abonnement zakelijk gebruikt wordt. Het maakt daarbij niet uit of het abonnement ter beschikking wordt gesteld, vertrekt of vergoed. Het bijhouden van alle zakelijke reizen is hierdoor niet meer nodig.


Wilt u meer weten? Neem contact op met één van onze coaches, zij helpen u graag.

Marjolijn Veldstra-Hoogland RPP

Beloningsadviseur


Assendelft

Oranjeboomkade 1 | Postbus 1, 1566 ZG

075 687 49 59

assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude

Kokkel 20, 1723 ZH

0226 31 33 76

noord-scharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend

Wormerplein 111 | Postbus 11, 1440 AA

0299 42 14 02

purmerend@vanderlaangroep.nl

vanderlaangroep.nl